La pujada del lloguer no és per culpa del lloguer de vacances
Dormitori d´un dels establiments gestionats per Alquilair.
Quantes vegades hem escoltat que l'alça al lloguer convencional és conseqüència de l'accelerat creixement i demanda del lloguer de vacances ?
Aquest auge de llogar habitatges a turistes ha portat com a conseqüència diferents i diverses declaracions que semblen satanitzar allò que veiem com una diversificació de l'economia. Efectes de les noves maneres de fer turisme, i dels ingressos que representa per a milers de famílies que compten amb una segona propietat. Balears i Catalunya, són les dues comunitats més reeixides per al lloguer de vacances però també les més controvertides.
Parlem del que passa a Barcelona i d'un estudi recent que desmenteix el que s'ha dit com tota una veritat: El lloguer augmenta per culpa dels habitatges turístics . Resulta que el nombre de pisos turístics il·legals a Barcelona disponibles a plataformes com Airbnb s'ha reduït durant l'últim any el 1.076, fins a la xifra de 3.949, i aquesta reducció es deu a les mesures d'inspecció impulsades per l'Ajuntament, que actuen com a mesura dissuasòria.
L'estudi encarregat per l' Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) sosté que la pujada del preu del lloguer a la ciutat no és atribuïble a l'existència de pisos turístics . A Barcelona aquests pisos representen l?1,64% del total del parc d?habitatges de la ciutat, que s?estima en 825.000 pisos.
D'altra banda, l'economista Gonzalo Bernardos ha comentat que és fins i tot ridícul acusar l'allotjament turístic de la pujada del preu del lloguer, que a Barcelona representa un 1,64% del total d'habitatges de la ciutat . L'encariment del lloguer es deu entre molts altres factors a l'augment de població amb més poder adquisitiu.
Recordem que Barcelona és una ciutat global, atractiva i mundialment desitjada per passar-hi unes vacances.
Segons l'estudi: " L'increment del preu del lloguer a Barcelona és directament proporcional a la disminució de l'atur" . Darrere de l'encariment del lloguer hi ha canvis estructurals que es mantindran en el temps, perquè la recuperació econòmica ha arribat i els mínims de la crisi han desaparegut. L'estudi xifra en un augment del 20,19% entre el 2014 i el 2016, es tracta d'una bombolla com la que es va viure abans del 2008.
Per la seva banda, l'índex de preus de l'habitatge que calcula el Ministeri de Foment el nivell de preus de l'habitatge lliure va caure entre el 2008 i el 2013 un 26% a les Balears, i des d'aleshores els preus han crescut un 15 per cent. oferta i la demanda amb certa brusquedat.
Els determinants de la demanda són molt variats, com ara els components demogràfics, la renda i la riquesa de les famílies, el cost i la disponibilitat de crèdit, i les expectatives de les llars sobre el preu futur de l'habitatge, no per l'auge i l'alça del lloguer de vacances.
Si bé a la capital catalana hi ha un rebuig social, a les Balears la percepció cap al lloguer de vacances és diferent. A Mallorca, Menorca i Formentera la pròpia ciutadania valora amb un notable el lloguer de vacances. Fins i tot a Eivissa, on hi ha hagut més polèmica, els ciutadans valoren el lloguer de vacances amb un aprovat alt, segons xifres de l'Associació d'Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de Balears (HABTUR). El 54,4% dels residents de Formentera, seguits pels de Menorca amb un 51,5%, els de Mallorca amb un 47,4% i els d'Eivissa en un 35% “considera que cal, fins i tot, potenciar el lloguer de vacances.
Ets un propietari que necessita ajuda per gestionar el teu habitatge de vacances? Escriu-nos!