Com donar d'alta un habitatge de vacances

Com saps, la Constitució Espanyola atorga competències a les comunitats autònomes en matèria de turisme. A més, amb la Llei d'Arrendament Urbà (LAU) a la mà, les comunitats autònomes són les que passen a regular directament el mercat del lloguer d'habitatge de vacances. Aquest és el marc legal que ens afectés si és que tu, com cada vegada més gent, t'has decidit a comercialitzar el teu habitatge buit com a habitatge de vacances . L'objectiu és aconseguir ingressos d'aquest segon habitatge, que, com ja hem vist alguna vegada aquí, estaria tancada i generant-te despeses.

Doncs bé, el primer que hem de conèixer és la regulació per al lloguer d'habitatges d'ús turístic o de vacances i saber com hem de donar d'alta el nostre habitatge de vacances . Com sempre, a Llogair us ajudem en tots els passos necessaris.

By @ju.seba

Passos per donar d´alta un allotjament turístic a Mallorca

Mentre que el Govern de les Illes Balears segueix treballant amb l'esborrany del nou projecte de llei de lloguer d'habitatge de vacances, el que expliquem aquí és el que cal fer si pretenem aconseguir una llicència turística a Palma .

Actualment, els contractes d'allotjament només són possibles en habitatges unifamiliars, que poden ser aïllats o aparellats. És a dir: queda prohibida la comercialització d'habitatges a edificis plurifamiliars. Precisament és davant aquest greuge comparatiu que l'executiu autonòmic va presentar el desembre del 2016 l'esborrany de llei, pendent de ser aprovat, però que ampliaria la tipologia del parc d'habitatges entre les novetats més importants.

Donar d'alta un habitatge de vacances a Mallorca està subjecte a una sèrie de compliment obligat.

Primerament, els contractes d'allotjament només són possibles als habitatges unifamiliars entre mitgeres, els unifamiliars aïllats en una única parcel·la urbanística, els habitatges aparellats sota règim de propietat horitzontal, els adossats i aquells altres en què s'hagi de passar a valorar analogies com els casos en què hi ha dos o més habitatges dins d'una única parcel·la.

A més, hi ha altres requisits a complir molt importants:

  • Els establiments només poden tenir 6 dormitoris com a màxim (o 12 places).

  • Els habitatges de vacances han d'estar equipats amb un bany per cada 3 places.

  • Els períodes de comercialització no poden superar un termini superior als 2 mesos.

  • La prestació de serveis turístics ha d'estar garantida directament o indirectament. Amb prestació de serveis turístics s'entén la neteja de l'habitatge, el canvi i la reposició de roba de llit i parament, el manteniment de les instal·lacions i, finalment, també el servei d'atenció al públic en horari comercial.

  • A la fase de la comercialització, l'habitatge de vacances mostrarà en un lloc ben visible la placa identificativa normalitzada (segons l'annex 1 del Decret 20/2015, de 17 d'abril).

  •  Cal contractar una pòlissa dassegurança amb un import de Responsabilitat Civil mínim de 300.000 €.

  • S'ha de presentar una memòria descriptiva juntament amb plànols de l'establiment de vacances a la Conselleria de Turisme i Esports del Govern Balear. També una declaració d'inici d'activitat turística, un qüestionari d'autoavaluació, i finalment cal pagar una taxa de 24,84€ per plaça a l'establiment.

Tens cap dubte? Consulta'ns , som experts en la gestió d'habitatges de vacances a les Illes Balears.

Pepe Pont

Periodista de viatges | Co-fundador de #bcnTB, #alquilair i #totoesdata | Enginyer informàtic de professió; viatger, fotògraf i etern estudiant de vocació.

http://www.pepepont.com
Anterior
Anterior

Com decorar un habitatge de vacances petit

Següent
Següent

Requisits per llogar una casa el 2017